Belangrijk dat iedereen in onze gemeente zich geaccepteerd en veilig kan voelen

Kees breed
Kees Verschoor 2018
Door Kees Verschoor op 23 januari 2019 om 11:07

Belangrijk dat iedereen in onze gemeente zich geaccepteerd en veilig kan voelen

De bijdrage van Kees Verschoor (fractievoorzitter ChristenUnie-SGP) tijdens het Nashvilledebat van 22 januari 2019.

De ChristenUnie-SGP vindt het belangrijk dat iedereen in onze gemeente zich geaccepteerd en veilig kan voelen. We bieden elkaar in onze samenleving ruimte en zoveel mogelijk veiligheid, ongeacht de seksuele geaardheid, identiteit of geloofsovertuiging die iemand kan hebben. Als dat nodig is, bieden we bijvoorbeeld ook ondersteuning. Opdat elke inwoner, niemand uitgezonderd, zich kan ontplooien en van waarde kan zijn. Want ieder mens telt mee, ieder mens is uniek, gelijkwaardig en waardevol.

Er is een verklaring uitgebracht, de Nashvilleverklaring, een theologisch leerstuk over huwelijk en seksualiteit dat niet nuttig is voor ons, dat polariserend werkt. Het voltallige college is van mening dat de inhoud en toon van die verklaring niet binnen ons lokale beleid passen. Eigenlijk is daarmee de kous af. Ons college is nog een stap verder gegaan. Het college heeft in z’n reactie aangegeven afstand te nemen van de Nashvilleverklaring. Terwijl een college van B&W doorgaans geen standpunt formuleert over verklaringen die in de wereld om ons heen worden afgegeven.

Ik vind dat goed. Ik zeg: Laten we vooral niet voortborduren op scherpslijperij of bijdragen aan polarisatie. Ik bevestig mijn vertrouwen in onze wethouders die wilden verklaren afstand te nemen van de Nashvilleverklaring, hoewel die ons beleid en de uitvoering daarvan niet raakt. En ik bevestig mijn vertrouwen in onze wethouder die van mening is dat de inhoud en toon van die verklaring niet in ons lokale beleid passen en die verklaring verder laat voor wat hij is.

Ik wil graag toelichten dat het LHBTQI-beleid tijdens de coalitieonderhandelingen geen punt was. Dit beleid is voortgezet zonder een concessie. U weet welke handtekeningen er onder het coalitieakkoord staan. Er is niets veranderd. De Nashvilleverklaring wijzigt ons gezamenlijke lokale beleid niet, hij wijzigt de uitvoering van het beleid niet en hij wijzigt ons commitment allerminst.