
Sneller actie voor verkeersveiligheid
Samen met de VVD, GBLV en het CDA hebben we gevraagd om op korte termijn al een aantal quick-wins te realiseren voor veiligere wegen in onze gemeente. Zo kunnen sneller meters maken richting écht veilige wegen.
Samen met de VVD, GBLV en het CDA hebben we gevraagd om op korte termijn al een aantal quick-wins te realiseren voor veiligere wegen in onze gemeente. Zo kunnen sneller meters maken richting écht veilige wegen.
Er is een tekort aan woningen en dat raakt inwoners van Leidschendam, Stompwijk en Voorburg. Hoe kunnen we de stem van woningzoekenden beter laten horen?
Op initiatief van Diederik Visser van het CDA heeft de ChristenUnie ook aandacht gevraagd voor mensen met een beperking die graag aan de slag willen in een regulier bedrijf of organisatie.
Ieder kind verdient een perspectief op toekomst. We willen voorkomen dat jongeren al vroeg in aanraking komen met onveiligheid, ondermijning of later zelf kiezen voor de criminaliteit. Daarom zetten we een (extra) jongerenwerker in voor jongeren die toekomstperspectief dreigt te verliezen.
Het sociaal service punt biedt advies en ondersteuning aan inwoners bij vragen over regelingen van de gemeente en over hoe om te gaan met bijv. armoede. We versterken het sociaal service punt met extra structurele ondersteuning.
Niet ieder kind heeft de mogelijkheid op een sport te gaan, te leren koken of zich te verdiepen in techniek. Daarom onderzoeken we of het concept brede school in Leidschendam-Noord nog breder kan worden ingezet naar voorbeeld van de gemeente Rotterdam.
De Voedselbank deelt voedsel uit aan gezinnen en huishoudens die niet genoeg geld hebben. Met deze structurele ondersteuning kan de Voedselbank ook in de wintermaanden vers groente en fruit aanbieden en het pakket uitbreiden.
De raad heeft besloten om de provincie Zuid-Holland en de ontwikkelaar van Vlietland te peilen of ze bereid zijn om het ‘Alternatief voor Vlietland’ van de ChristenUnie een stap verder te brengen.
De ChristenUnie heeft het initiatief genomen om als gemeente te willen voldoen aan de spreidingswet; de verdeling van asielzoekers over alle gemeenten. Het college is gevraagd om rond de zomer 2024 met een plan te komen om asielopvang in onze gemeente te realiseren of daarover regionaal afspraken te maken.
Als de gemeente inwoners helpt bij het zoeken naar werk, opleiding of het meedoen in de samenleving, hoort daar een perspectiefaanbod bij. Op initiatief van de PvdA, ChristenUnie, D66, CDA en GroenLinks is de dwingende 'tegenprestatie’ omgevormd naar een perspectiefaanbod.
De ChristenUnie heeft samen met GBLV een motie ingediend om te onderzoeken wat de kansen en knelpunten zijn voor de toekomst van het buitengebied. Het buitengebied heeft veel te bieden zoals recreatie en natuur en ook aantal uitdagingen zoals dat jongeren moeilijk aan een betaalbaar huis komen in hun eigen dorp.
Het zijn financieel onzekere tijden en dat merken steeds meer inwoners van Leidschendam-Voorburg. De landelijke overheid maakt het mogelijk om meer inwoners in aanmerking te laten komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen zodat ze het hoofd nog boven water kunnen houden. De ChristenUnie heeft voorgesteld om dit in Leidschendam-Voorburg toe te passen. De raad heeft dit gesteund.
De ChristenUnie vindt het goed en mooi als mensen elkaar helpen, zeker nu er meer mensen in de armoede of schulden terecht komen. Extra geld krijgen kan helpen met rust in een financieel lastige situatie. Daarom krijgen inwoners van Leidschendam-Voorburg in de bijstand van 2024 meer ruimte om geld te ontvangen.
GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en CDA vinden dat iedereen gebruik moet kunnen maken van het openbaar vervoer in onze gemeente. Er zijn nog een haltes die minder of niet toegankelijk zijn. De raad wil daar nu snelheid mee maken en zorgen dat alle openbaar vervoer haltes toegankelijk zijn.
D66 en ChristenUnie willen sneller meer duurzaam verkeer in Leidschendam-Voorburg zoals fietsen, lopen, openbaar vervoer en elektrische auto's. Daarom hebben de fracties een motie ingediend om het college te vragen snelheid te maken en politieke keuzes voor te leggen aan de raad.
Veel jongeren weten niet goed wat de gemeente doet. Wanneer ze de gemeente kunnen bellen voor hulp of dat ze dan ergens anders moeten zijn. GBLV, GroenLinks, ChristenUnie en VVD vinden het belangrijk dat jongeren in begrijpelijk taal meer leren over wat de gemeente doet.
Vorig jaar heeft de gemeenteraad in krappe meerderheid (VVD, GBLV en CDA) besloten om tegen alle soorten windmolens in Leidschendam-Voorburg te zijn. De raad nuanceert dit standpunt met de motie van D66, ChristenUnie en GBLV. De gemeente staat ook open voor initiatieven in het buitengebied onder voorwaarden.
Op initiatief van de ChristenUnie krijgen we beter zicht op hoe duurzaam Leidschendam-Voorburg is. We weten nu vaak niet goed of het goed gaat terwijl de ChristenUnie vaart wil maken met duurzaamheid.
De komende maanden moeten er keuzes gemaakt worden over het tracé Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) vanuit de Binckhorst. Het is nog niet bekend welke gevolgen dit heeft voor de mogelijke komst van een Huygenstunnel (A12).
Het Diaconessenhuis in Voorburg-West wordt verkocht door Reinier de Graaf. Vooraf hebben zij met de gemeente en inwoners nagedacht wat een verkoper mag doen met het stuk grond.
Op initiatief van de ChristenUnie kunt u terecht bij de warme huiskamers van de wijkcentra en de bibliotheek. Als u het thuis niet warm heeft, zijn dat een plekken waar u met warmte wordt verwelkomt!
De gemeente voert gesprekken met mensen die een bijstandsuitkering hebben. Door voorstel van GroenLinks, PvdA en ChristenUnie komt de menselijke maat centraal te staan in deze gesprekken.
De ChristenUnie maakt zich zorgen over gokreclames in Leidschendam-Voorburg. Via buitenreclame in bijvoorbeeld bushokjes worden ook minderjarige en (ex)verslaafden opgeroepen om online te gokken.
Het gaat niet goed met de snelheid waarmee we de opvang van vluchtelingen organiseren in onze gemeente.
De ChristenUnie is positief over het actieplan verkeersveiligheid, waarin gevaarlijke locaties worden aangepakt. Samen met de VVD, GBLV en het CDA hebben we wel gevraagd om op korte termijn al een aantal quick-wins te realiseren. Zo kunnen sneller meters maken richting écht veilige wegen.
Er is een tekort aan woningen en dat raakt inwoners van Leidschendam, Stompwijk en Voorburg. Jongeren die op hun 27e nog bij hun ouders wonen omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden. Een gescheiden paar dat noodgedwongen nog een periode moet samenwonen omdat er niet snel iets te vinden is. En ouderen die misschien wel iets anders willen dan hun grote gezinswoning maar niks geschikts kunnen vinden.
De ChristenUnie heeft samen met GBLV, GroenLinks, D66 en PvdA aandacht hiervoor gevraagd. We moeten meer aandacht hebben voor de verhalen van woningzoekenden en meer werk maken van de woningnood. We hebben daarom voorgesteld om bij woningbouwplannen in onze gemeente dit vergeten geluid te laten horen. Woningzoekenden de gelegenheid te geven mee te denken en mee te praten. Zo houden zij ons en de samenleving scherp op de gevolgen van de wooncrisis.
Op initiatief van Diederik Visser van het CDA heeft de ChristenUnie ook aandacht gevraagd voor mensen met een beperking die graag aan de slag willen in een regulier bedrijf of organisatie. Via een ‘prokkelstage’ kunnen zij kennismaken en proberen of dat wat voor hen is. Door de motie van CDA en CU, die unaniem werd aangenomen, gaat de gemeente nu actief deelnemen aan de landelijke prokkelstagedag en dit onder bedrijven en verenigingen aanmoedigen.
Ieder kind verdient een perspectief op toekomst. We willen voorkomen dat jongeren al vroeg in aanraking komen met onveiligheid, ondermijning of later zelf kiezen voor de criminaliteit. Daarom zetten we een (extra) jongerenwerker in voor jongeren die toekomstperspectief dreigt te verliezen. Met deze werker stimuleren we jongeren hun leven weer op de rails te krijgen/houden en dat zij zelf leren om keuzes te maken die goed voor hen en de samenleving zijn. De jongerenwerker wordt via en in samenwerking met Sport en Welzijn ingezet, omdat op die manier het snelst effect kan worden bereikt (contact met jongeren). Het college steunt deze inzet en zoekt in 2025 hiervoor financiering.
Een jongerenwerker draagt potentieel ook bij aan het verminderen of voorkomen van de vraag aan jeugdhulp. Op die manier past de jongerenwerker ook in het beleid om met ondersteund hulpverleners een lager en minder intensieve zorgvraag te bewerkstelligen.
Het sociaal service punt biedt advies en ondersteuning aan inwoners bij vragen over regelingen van de gemeente en over hoe om te gaan met bijv. armoede. We versterken het sociaal service punt met extra structurele ondersteuning. Het college zoekt hiervoor in 2025 de financiele middelen want steunt deze richting.
Het sociaal service punt kan hiermee o.a. meer mensen inzetten voor vragen vanuit onze inwoners en vaker een spreekuur openen. Ter ondersteuning van het sociaal service punt is een goed registratiesysteem nodig en extra communicatie om inwoners te bereiken.
Niet ieder kind heeft de mogelijkheid op een sport te gaan, te leren koken of zich te verdiepen in techniek. Daarom onderzoeken we of het concept brede school in Leidschendam-Noord nog breder kan worden ingezet naar voorbeeld van de gemeente Rotterdam. Wij willen scholen niet opzadelen met extra onderwijstijd, maar kinderen wel in staat stellen hun passies te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen die ze anders niet hadden geleerd. Daarom is een onderzoek nodig, om in overleg met onze basisscholen te bekijken hoe dit doel in Leidschendam-Voorburg het beste kan worden vormgegeven.
De Voedselbank deelt voedsel uit aan gezinnen en huishoudens die niet genoeg geld hebben. Met deze structurele ondersteuning kan de Voedselbank ook in de wintermaanden vers groente en fruit aanbieden en het pakket uitbreiden. Daarmee wordt de Voedselbank in staat gesteld zijn doel te bereiken, iets waar in omringende gemeenten al veel steviger aan wordt bijgedragen door de lokale overheid. Met een voor de gemeente relatief klein bedrag, worden de gezinnen die dat het hardste nodig hebben op een heel directe manier geholpen.
De ChristenUnie lanceerde in maart een alternatief plan voor Vlietland. We willen namelijk geen vakantiehuizen in de natuur van Vlietland. We willen een groen Vlietland. Ons idee is een vrijwillige kavelruil; het glastuinbouwgebied in Stompwijk als bouwlocatie voor het vakantiepark en woningen in ruil voor Vlietland. Zo blijft Vlietland groen en krijgt Stompwijk de broodnodige extra woningen, extra groen en levendigheid door vakantiegangers.
De raad heeft op 23 april beslotenom de provincie Zuid-Holland en de ontwikkelaar van Vlietland te peilen of ze bereid zijn om het ‘Alternatief voor Vlietland’ een stap verder te brengen. Deze twee spelers zijn nodig om het plan een stap verder te brengen. De ChristenUnie is verheugd met deze eerste belangrijk stap in de realisatie van het alternatief.
De ChristenUnie heeft het initiatief genomen om als gemeente te willen voldoen aan de spreidingswet; de verdeling van asielzoekers over alle gemeenten. Het college is gevraagd om rond de zomer 2024 met een plan te komen om asielopvang in onze gemeente te realiseren of daarover regionaal afspraken te maken. Het college is gevraagd om rond de zomer 2024 met een plan te komen om asielopvang in onze gemeente te realiseren of daarover regionaal afspraken te maken.
De bijstand voorziet in de bestaanszekerheid van inwoners. Het idee dat inwoners daarvoor ‘iets
terug moeten doen’ (tegenprestatie) past niet bij de visie van het beleidsplan 'Beleidsplan Re-integratie en Participatie', waarin meedoen naar vermogen en maatwerk voorop staan. Het verplichtend karakter richting de inwoner is
bovendien onwenselijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de inzet van instrumenten met een verplichtend karakter
of anderszins dwang inwoners met een bijstandsuitkering niet helpt om de stap naar sociale activering of
(betaald) werk te zetten.
Daarom is op initiatief van de PvdA, ChristenUnie, D66, CDA en GroenLinks is de dwingende 'tegenprestatie’ omgevormd naar een perspectiefaanbod.
De ChristenUnie heeft samen met GBLV een motie ingediend om te onderzoeken wat de kansen en knelpunten zijn voor de toekomst van het buitengebied. Het buitengebied veel te bieden zoals recreatie en natuur en ook aantal uitdagingen zoals dat jongeren moeilijk aan een betaalbaar huis komen in hun eigen dorp.
Dit vraagt om een gemeente die regie pakt om het onontdekt potentieel van het buitengebied meer kans te geven.
Het is voor de ChristenUnie en GBLV belangrijk dat we werken aan een bloeiende gemeenschap in Stompwijk, waar gewerkt wordt aan duurzame landbouw en natuur en het mogelijk is om te recreëren. Het onderzoek wordt in 2024 uitgevoerd.
Het zijn financieel onzekere tijden en dat merken steeds meer inwoners van Leidschendam-Voorburg. De landelijke overheid maakt het mogelijk om meer inwoners in aanmerking te laten komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen zodat ze het hoofd nog boven water kunnen houden. De ChristenUnie heeft voorgesteld om dit te doen. De raad heeft dit gesteund.
De ChristenUnie vindt het goed en mooi als mensen elkaar helpen, zeker nu er meer mensen in de armoede of schulden terecht komen. Extra geld krijgen kan helpen met rust in een financieel lastige situatie. Daarom krijgen inwoners van Leidschendam-Voorburg in de bijstand van 2024 meer ruimte om geld te ontvangen. Het bedrag dat mag worden ontvangen gaat van 1200 euro per jaar naar 1800 euro per jaar.
Daarnaast onderzoekt de gemeente of de huidige voorwaarden waaraan zo'n gift moet voldoen wel zorgen voor het gewenste effect: het opbouwen van een financiële buffer en het geven van rust.
GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en CDA vinden dat iedereen gebruik moet kunnen maken van het openbaar vervoer in onze gemeente. Er zijn nog een haltes die minder of niet toegankelijk zijn. De raad wil daar nu snelheid mee maken en zorgen dat alle openbaar vervoer haltes toegankelijk zijn.
D66 en ChristenUnie willen sneller meer duurzaam verkeer in Leidschendam-Voorburg zoals fietsen, lopen, openbaar vervoer en elektrische auto's. Daarom hebben de fracties een motie ingediend om het college te vragen snelheid te maken en politieke keuzes voor te leggen aan de raad.
Veel jongeren weten niet goed wat de gemeente doet. Wanneer ze de gemeente kunnen bellen voor hulp of dat ze dan ergens anders moeten zijn. GBLV, GroenLinks, ChristenUnie en VVD vinden het belangrijk dat jongeren in begrijpelijk taal meer leren over wat de gemeente doet.
Vorig jaar heeft de gemeenteraad in krappe meerderheid (VVD, GBLV en CDA) besloten om tegen alle soorten windmolens in Leidschendam-Voorburg te zijn. De raad nuanceert dit standpunt met de motie van D66, ChristenUnie en GBLV.
De gemeente staat toch open voor initiatieven in het buitengebied om windmolens te plaatsen. De raad vindt het belangrijk dat dit gepaard gaat met lokaal eigenaarschap en dat er goed wordt gekeken naar het draagvlak in de omgeving.
In Leidschendam-Voorburg willen we grote stappen zetten op het gebied van duurzaamheid, energie en milieu. We hebben doelen voor het verduurzamen van mobiliteit, behoud en bevorderen van biodiversiteit, beperken van de CO2-uitstoot, grondstoffen en producten na gebruik weer inzetten om nieuwe waarde te generen en we willen voorbereidt zijn op de gevolgen van klimaatverandering zoals extreem weer, wateroverlast en hittestress (klimaatadaptatie).
Om de duurzaamheidsdoelen en hun voortgang beter inzichtelijk te maken heeft de ChristenUnie een initiatiefvoorstel ingediend. Zo kunnen inwoners, raad en college het goede gesprek voeren over of we het juiste doen om het maatschappelijk beoogde effect namelijk goed voor onze aarde zorgen wordt gehaald.
De komende maanden moeten er keuzes gemaakt worden over het tracé Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) vanuit de Binckhorst. Het is nog niet bekend welke gevolgen dit heeft voor de mogelijke komst van een Huygenstunnel (A12). Terwijl de komst van een Huygenstunnel veel mogelijkheden biedt voor extra woningen, groen, herstel van de tuin van Huygens en tegelijkertijd veel kan betekenen voor de luchtkwaliteit en geluidshinder. De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wil de komst van de Huygenstunnel daarom niet verhinderen en roept het college van B&W op bij de keuze voor een tracé van HOV de mogelijke komst van een Huygenstunnel niet onmogelijk te maken.
De motie is op ons initiatief door alle raadsfracties mede ingediend.
Het Diaconessenhuis in Voorburg-West wordt verkocht door Reinier de Graaf. Vooraf hebben zij met de gemeente en inwoners nagedacht wat een verkoper mag doen met het stuk grond. Er zijn mooie ambities beschreven. De ChristenUnie heeft via een motie opgeroepen om te gaan voor groene gevels. Zo werken we aan een groener, biodiverser en klimaatadaptiever Leidschendam-Voorburg.
Op initiatief van de ChristenUnie kunt u terecht bij de warme huiskamers van de wijkcentra en de bibliotheek. Als u het thuis niet warm heeft, zijn dat een plekken waar u met warmte wordt verwelkomt!
De gemeente voert gesprekken met mensen die een bijstandsuitkering hebben. Door voorstel van GroenLinks, PvdA en ChristenUnie komt de menselijke maat centraal te staan in deze gesprekken.
In de raad van 6 juli heeft GroenLinks het initiatief genomen om samen met de PvdA en ChristenUnie de menselijke maat centraal te zetten in de gesprekken met mensen met een bijstandsuitkering. De 'rechtencheck' wordt een 'welzijnsgesprek' waarbij in den brede wordt gekeken wat nodig is ter ondersteuning. Als er geen ondersteuning nodig is, is dat natuurlijk fijn en als er meer nodig is dan is het ook fijn dat er breder wordt gekeken naar bijvoorbeeld schuldhulpverlening.
Dit heeft ook gevolgen voor de begroting van volgende jaar en daarom willen we de komende maanden leren wat de gevolgen zijn. De voorziene bezuiniging van een 560.000 euro wordt verlaagd naar 250.000 euro omdat niet duidelijk is wat de gevolgen zullen zijn.
De ChristenUnie maakt zich zorgen over gokreclames in Leidschendam-Voorburg. Via buitenreclame in bijvoorbeeld bushokjes worden ook minderjarige en (ex)verslaafden opgeroepen om online te gokken.
De ChristenUnie wil met een verbod op gokreclames in Leidschendam-Voorburg de verwachte toename aan gokverslaafden tegengaan. In de raad van 5 juli heeft de ChristenUnie met steun van SP, GroenLinks, CDA, PvdA en GBLV het voorstel gedaan om gokreclames via buitenreclame bij een nieuwe aanbesteding voor buitenreclame te verbieden. Het college heeft aangegeven ondertussen al in gesprek te gaan met de huidige aanbieders om te kijken wat in de tussentijd kan worden gedaan.
Frank Wilschut (fractievoorzitter ChristenUnie): “Mensen zijn te waardevol om in gokken zichzelf en hun vrijheid kwijt te raken. We moeten daarom lokaal onze maatregelen nemen zolang er landelijk nog niet genoeg wordt ingegrepen.”
Hopelijk komt er dus snel een landelijk verbod op gokreclames. Tot die tijd doen we in Leidschendam-Voorburg wat kan om gokreclames te weren. Dank aan de SP, GroenLinks, CDA, PvdA en GBLV voor de steun.
Het gaat niet goed met de snelheid waarmee we de opvang van vluchtelingen organiseren in onze gemeente. Er is in onze gemeente nog geen (nood)opvang gerealiseerd terwijl we al sinds de crisis in Afghanistan van dit najaar op zoek zijn naar geschikte plaatsen. Daar komt bij dat de landelijke overheid voor eind juni fors extra noodopvangplekken nodig heeft. Een motie om het college aan te sporen meer daadkracht te tonen hebben we daarom van harte ondersteund.