Geen kans voor gokreclames

Online gokken.jpeg
Kees Verschoor 2018 Frank 2021.png
Door Kees Verschoor, Frank Wilschut op 21 december 2021 om 12:41

Geen kans voor gokreclames

Sinds 1 oktober 2021 is online gokken legaal in Nederland en mogen de aanbieders hier reclame voor maken. Hierdoor is het aantal reclame-uitingen voor (online) gokken toegenomen, zowel online als in de openbare ruimte.

Ook het bezoek aan gokwebsites is toegenomen, blijkt uit cijfers van het Rijk. Dit is zorgwekkend, want het aantal gokverslaafde jongeren stijgt en gokreclames zijn verleidelijk en daardoor gevaarlijk voor (ex-)verslaafden. Bovendien zijn de reclame-uitingen vaak zo vormgegeven dat gokken een feestje lijkt en dat er niets mis kan gaan, terwijl de risico’s groot zijn.

De ChristenUnie-SGP Leidschendam-Voorburg heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester & wethouders (B&W): 

1. Is het college zich ervan bewust dat de ‘Wet Kansspelen op afstand’ en de onderliggende regelgeving reclame richting jongeren tot 24 jaar en andere kwetsbare groepen verbiedt? 

2. Is het college gemotiveerd om te voorkomen dat jongeren en kwetsbaren gokverslaafd raken? Zo ja, uit welke inzet van het college blijkt deze motivatie

3. Hoe houdt het college een vinger aan de pols ten aanzien van een mogelijke toename van gokverslavingsproblematiek onder jongeren als gevolg van de inwerkingtreding van de ‘Wet Kansspelen op afstand’?

Op televisie en radio zijn gokreclames gebonden aan tijdssloten. Zo moet worden voorkomen dat kinderen worden geconfronteerd met gokreclames. Op trams en aanplakborden is een tijdsslot logischerwijs niet mogelijk en zijn gokreclames daarom ook overdag te zien.

4. Is het college bereid om gokreclames in Leidschendam-Voorburg te verbieden zodat jongeren en kwetsbaren niet in aanraking komen met de reclames?

5. Indien het college hier niet toe bereid is, is het dan op zijn minst bereid te komen tot een inperking van gokreclame tot enkel het tijdslot 21:00-06:00 uur en daarmee dus ook geen gokreclame toe te staan op die plekken waar een tijdslot niet uitvoerbaar is?

6. Indien niet overgegaan wordt tot een tijdslot, hoe gaat het college zijn taak – voorkomen dat jongeren en kwetsbaren verslaafd raken – dán een extra impuls geven nu ook de reclameactiviteiten van gokaanbieders en het bezoek van goksites een vlucht hebben genomen?

Labels: , ,