Leidschendam-Voorburg wil verantwoordelijkheid nemen voor de opvang van asielzoekers

Bootvluchtelingen
Frank 2021.png
Door Frank Wilschut op 14 februari 2024 om 10:19

Leidschendam-Voorburg wil verantwoordelijkheid nemen voor de opvang van asielzoekers

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat Leidschendam-Voorburg net als andere gemeenten ook haar verantwoordelijkheid neemt voor de opvang van asielzoekers. Daarom vroeg de ChristenUnie, met steun van de PvdA, GroenLinks, SP, CDA, D66 en GBLV het college om een plan hoe dat te organiseren.

Fractievoorzitter Frank Wilschut: In het plan moet zorg worden besteedt aan het goed kunnen wortelen van asielzoekers in hun omgeving. Uiteraard moet de gemeente dan zorgen voor de randvoorwaarden zoals school voor de kinderen, zorg voor beschadigde mensen en goed in gesprek staan met buurt waar de nieuwe buren komen.”

 “In Overgoo hebben we laten zien dat we dat als gemeente goed in de vingers hebben. We hebben verschillende inloopavonden gehad om in gesprek te gaan met de buurt, kijken of we een speelplek voor de jongeren en de buurt kunnen regelen en zijn druk in de weer om genoeg onderwijsplekken te organiseren.”

 De ChristenUnie vindt het verstandig om zelf het stuur in handen te houden waar en hoe we de opvang van asielzoekers organiseren. Als we niet zorgen voor genoeg opvang kan de staatsecretaris overgaan tot gedwongen aanwijzing van een locatie.

 Frank Wilschut: ”Dat is funest voor het draagvlak van opvang. Sterker nog als je, je echt zorgen maakt over draagvlak kan je nu beter vaart maken met een plan om die dwang van de landelijke overheid te voorkomen.”