
Bijdrage Kadernota 2026 - 2029

Bijdrage Kadernota 2026 - 2029
Politiek met een warm hart
Bijdrage van fractievoorzitter Frank Wilschut bij de debat over de Kadernota 2026-2029
Wat heeft het verschil tussen alleen of samen sporten ons te vertellen over een gezonde democratie?
Jaren geleden ontdekte een politicoloog dat hoe meer mensen met elkaar te maken hebben in buurten, clubs, verenigingen, kerken of moskeeën, hoe beter een democratie draait. Op al die plekken in Stompwijk, Voorburg en Leidschendam leren mensen heel concreet om met elkaar om te gaan, verantwoordelijkheid te nemen, compromissen te sluiten en elkaar te verdragen. Samenleven als leerschool voor de democratie.
Voorzitter, de ChristenUnie staat voor samenleven met een warm hart. Waarin er naar elkaar wordt omgekeken. En de verbindingen tussen mensen regelmatig dik zijn. Toch, als we naar de werkelijkheid kijken zien we juist ook vaak dunne lijnen. Korte lontjes. Weinig verdraagzaamheid. En ook weinig bereidheid om compromissen te sluiten.
Hoe komen we dan tot een samenleving waarin er meer wordt geleefd met een warm hart? Waar er ruimte is om naar elkaar om te zien en dikke verbindingen aan te gaan. En welke rol kan de politiek daarin spelen?
Voorzitter,
In lokale politiek zijn we de afgelopen jaren echt stappen aan het zetten. We hebben het steeds vaker over de problemen die belangrijk zijn voor onze inwoners. We proberen dichtbij hun leefwereld te zijn, zorgvuldig te formuleren en te zoeken naar het compromis. Een belangrijke basis.
De ChristenUnie probeert daar met een politiek van het warme hart een bijdrage aan te leveren. Constructief. En met mededogen voor kwetsbare inwoners en zorg voor de schepping. Een politiek waarin we niet het systeem als basis nemen maar waaruit we denken vanuit wat nodig is voor het samenleven met een warm hart.
We zien, zeker op landelijk niveau ook vaak politiek met een koud hart. Je zou maar afgelopen jaar een lintje hebben ontvangen voor je belangrijke werk voor illegalen. Binnenkort ben je dan strafbaar. Maar ook racistische amendementen om statushouders nooit meer voorrang te geven op woningen is echt koude harten politiek.
Lokaal willen we inzetten op het warme hart. Daarom dienen we twee amendementen die we samen indienen met de PvdA, GL en SP. In deze twee amendementen doen we het voorstel om de vroegsignalering en preventie voor schuldhulpverlening op peil te houden én te intensiveren. We bereiken nog te weinig mensen met schulden en met deze voorstellen kunnen we maandelijks fors meer mensen bezoeken. Hulp aanbieden.
We ontvangen op dit moment 350 tot 400 signalen per maand van inwoners met betalingsachterstanden of waar een keer de energie niet is betaald. We hebben op dit moment capaciteit om daarvan ongeveer 150 signalen fysiek op te pakken. Met het tweede amendement kunnen we ongeveer 50 a 60 extra signalen per maand fysiek oppakken. Dat betekent bij mensen aanbellen, op huisbezoek gaan, en als mensen er niet zijn een kaartje achterlaten of nabellen als er een telefoonnummer bekend is.
Voorzitter, waar ons hart soms een beetje pijn doet is dat het gebrek aan leefbaarheid op de Damlaan. Als inwoner kom ik zelf vaak bij de Julianabaan en ik vind het verschil echt te groot. Qua leefbaarheid en wat er mogelijk kan zijn in Leidschendam-centrum moeten we echt meer doen.
Voorzitter, tot slot
Er is maar 1 goed systeem, en dat is een geluidssysteem, zingt Yousef Gnaoui op één van zijn nummers. Een knipoog naar het imperfecte systeem van de democratie. Maar alsnog te verkiezen boven iets anders.
Dat vraagt wel dat we onze democratie onderhouden, oefenen in het dagelijks leven wat het is om verantwoordelijkheid te nemen, compromissen te sluiten en elkaar te verdragen.
En als we dan ook nog kunnen zorgen voor een samenleving met een warm hart, dan is dat het heilige vuur waar de ChristenUnie voor wil gaan in Leidschendam, Stompwijk en Voorburg. Met die inzet gaan wij vol vuur verder! Kiest u ook voor politiek met een warm hart?